Aan de slag als zelfstandige

Een mooi maatpak, een dikke sigaar een grote auto voor de deur: het klassieke beeld van een directeur, wie wil dat nou niet? Het lijkt een prima motivatie om naar de Kamer van Koophandel te gaan om de nieuwe BV aan te melden. Maar niets is minder waar. Het opstarten en runnen van een eigen onderneming is hard en lang werken zonder dat resultaat gegarandeerd is. Ondernemen betekent fors investeren, in tijd, kennis, geld en creatieve oplossingen, terwijl je de zekerheid van een vaste baan volledig moet missen. Waarom zou je er dan nog aan beginnen?

Uitdaging

De bottomline is simpel: werken in loondienst geeft de meeste zekerheid, een eigen onderneming starten geeft dit niet. Geen financiële zekerheid, geen zekerheid of de richting die je hebt gekozen de juiste is. Er staat weinig vast en je zult zelf de kaders moeten bepalen, en bepalen hoe vast deze kaders zijn. Als je niets doet, ontvang je geen inkomsten, terwijl de huur wel weer overgemaakt moet worden of de hypotheek afbetaald. Misschien is een periode van investeren nodig voordat je start (zowel geld als tijd), maar wie zegt dat wat je doet het goede is? Raak je hiervan in paniek, of geeft je het juist energie omdat je enthousiast wordt van de uitdaging? Ik geloof dat een positief antwoord op deze vraag van groot belang is voordat je aan de slag gaat als zelfstandige.

Niet alleen

Akkoord, je wilt aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer. Wat nu? Hoe slim, snel en creatief je ook bent, met z’n tweeën kun je meer dan alleen. Juist in het begin is het waardevol om een coach te hebben, iemand die verder is dan jijzelf en samen met je wil spiegelen over de ideeën die je hebt. Iemand die de juiste vragen stelt, die jouw plannen kritisch bekijkt, iemand die kan relativeren en concrete tips geeft. Een goede coach is daarom goud waard. Toen ik startte met Gentle Innovations vond ik het moeilijk om te bepalen wat een normaal uurtarief was. Onder meer daarmee heeft mijn coach mij geholpen.

Zelfkennis, zelfkennis, zelfkennis

Zelfkennis is niet alleen nodig om te bepalen of je in loondienst of als zelfstandige wilt werken, maar blijft de sleutel tijdens het hele proces. Waar ben je goed in? Waar ben je niet goed in? Stel jezelf kritische vragen en wees eerlijk tegenover jezelf. Wat zijn je talenten? Wat zijn je idealen? Waar heb je veel kennis over en ervaring in? Ben je een doorzetter, of heb je een stok achter de deur nodig? Wat doe je als je een “nee” hoort? Welke activiteiten en situaties geven je energie? Denk je in grote lijnen, of kijk je meer naar de details? Ben je precies? Welke dingen heb je niet goed in orde? Ben je in staat jezelf aan te pakken? Dit inzicht helpt je om te bepalen welke activiteiten je zult doen met je onderneming en welke rol je hierin gaat spelen. Voor je mindere kanten kun je maatregelen treffen. Zelf ben ik minder goed in taal. Daarom laat ik belangrijke teksten altijd controleren. Zo zorg je ervoor dat je eigen zwakheden geen valkuil worden.

Brainstormen en ontwerpen

Het business model: Waarde

Je kent je idealen, je weet waar je goed in bent, misschien heb je al ideeën hoe je het een en ander gaat aanpakken. Ook al doe je het alleen maar omdat je het leuk vindt, je zult een business model moeten hebben. Geld is nou eenmaal de zuurstof van iedere commerciële en non-commerciële organisatie, dus dat geld moet er wel komen. Hoe krijg je inkomsten? Het antwoord op deze vraag kan gevonden worden in het creëren van ‘toegevoegde waarde’. Een automonteur voegt waarde toe door een defecte auto weer te laten rijden, een adviseur voegt waarde toe door grip te krijgen op complexe situaties, een stroomleverancier door elektronische apparaten gemakkelijk te voorzien van energie. De vraag die beantwoord moet worden is: hoe zorg je dat jouw onderneming van toegevoegde waarde is voor jouw (potentiële) klanten? Het Business Model Canvas is een handig hulpmiddel dat kan helpen jouw business model in kaart te brengen.

Maak plezier

Er is nog veel te vertellen en voor mij is er nog veel te ontdekken. Het starten en hebben van een eigen onderneming is een avontuur dat je aangaat. Onthoud daarom dat het vooral belangrijk is om te genieten van het proces en om niet pas tevreden te zijn als het ideale plaatje is bereikt.

Over deze blog

Renko Steenbeek is eigenaar van Gentle Innovations en post één keer maand een nieuw artikel over ondernemerschap, ICT of actuele thema’s aan ICT gerelateerd. Nieuwe blog artikelen worden op Twitter aangekondigd.
Mobiel: 06 245 031 33
rsteenbeek@gentle-innovations.nl
Algemene voorwaarden